Contractul Individual de Munca
marți, 03 martie 2015 - postat de calculatoare-salarizareSalariatul isi desfasoara activitatea in cadrul unei societatii in baza si in urma semnarii Contractului Individual de Munca (CIM).
Orice societate care desfasoara o activitate, are nevoie de resurse materiale si umane care sa presteze munca intr-un cadrul legal prin intocmirea, semnarea si inregistrarea de contracte de munca.
Resursa reprezinta „totalitatea elementelor materiale si umane, reale si monetare, ce pot fi atrase si utilizate in productia de bunuri economice in scopul satisfacerii nevoilor sociale”.
Munca, conform Dexonline, reprezinta desfasurarea unei activitati fizice sau intelectuale prin care omul modifica si adapteaza lucrurile din natura pentru satisfacerea trebuintelor sale.
Salariatul este persoana fizica care incheie un contract individual de munca cu o persoana fizica sau juridica, care presteaza munca in cadrul unui proces constient desfasurat in timp, in schimbul unei indemnizatii numita salariu.
Resursa umana reprezinta totalitatea salariatilor unei societati, exprimata prin aceeasi indicatori cantitativi si calitativi. Aceasta este considerata a fi cea mai pretioasa resursa, una cu totul speciala, care este alcatuita din salariati care genereaza munca. Deoarece avem de-a face cu omul ca individ, trebuie sa tinem cont de toate trasaturile ce il caracterizeaza: mentalitate, traditie, cultura, sanatate, comportament etc. si implicit capacitatea de a presta o munca.
Contractul individual de munca, conform Art. 10 din Codul Muncii – Lg. 53 / 2003, „este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu”.
Documentele necesare intocmirii unui contract individual de munca sunt:
- Copia CI;
- Copia diplomei de studiu;
- Fisa de aptitudine eliberata de un medic de medicina muncii (Art. 27, alin. 1 si Art 189, alin. 1, lit. c) din Lg. 53 / 2003 Codul Muncii). Cheltuiala cu analizele, consultul si eliberarea fisei este suportata de angajator, conform Art. 7 din HG 355 / 2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor;
- Fisa salariat ce contine toate informatiile ce trebuie sa apara in contract: data angajarii, durata contractului, functie si cod COR, timpul de lucru, programul, numarul de zile de concediu de odihna, salariul, etc.
Anterior intocmirii contractului de munca, dupa ce salariatul a trecut de faza interviului si a fost selectat in vederea angajarii, conform Art. 17, alin. 3 din Codul Muncii, angajatorul trebuie sa ii transmita salariatului o oferta de angajare care trebuie sa cuprinda:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.
Daca salariatul urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, conform Art. 18, alin. 1 din Codul Muncii, angajatorul va informa (in scris) salariatul asupra urmatoarelor aspecte:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
Dupa intocmirea si semnarea contractului, acesta trebuie introdus in REVISAL si transmis la ITM pe pagina REGES a Inspectiei Muncii, cel tarziu cu o zi lucratoare inainte de data inceperii activitatii de catre salariat. In situatia in care angajatorul nu respecta aceasta prevedere, conform Art. 260, alin. 1, lit. b) din Lg. 53 / 2003 – Codul Muncii, poate fi sanctionat cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.
Contractul individual de munca este unul din documentele ce constituie ”Dosarul de Personal” al salariatului. Acesta se intocmeste, se semneaza (angajat si angajator) si se stampileaza in 2 exemplare. Un exemplar al contractului individual de munca se preda salariatului cu semnatura de primire, un exemplar se pastreaza la dosarul societatii.
Conform Art. 16, alin. 3 din Lg. 53 / 2003 – Codul Muncii, angajatorul este obligat ca anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca. Incalcarea acestui articol, conform Art. 260, alin. 1, lit. p) din Lg. 53 / 2003 – Codul Muncii, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
In cazul unui control din partea inspectorilor ITM, angajatorul trebuie sa faca dovada respectarii prevederilor acestui articol. Astfel, anterior inceperii activitatii, pe exemplarul ce ramane la angajator, salariatul trebuie sa mentioneze, de regula pe prima pagina a contractului, ”Am primit un exemplar in original”, dateaza si semneza.
Primirea la munca de catre angajator a unei persoane fizice fara intocmirea contractului de munca, conform Art. 260, alin. 1, lit. e) din Lg. 53 / 2003 – Codul Muncii, constituie contraventie si se sactioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.
De asemenea, daca persoana fizica presteaza munca fara incheierea unui contract individual de munca, conform Art. 260, alin. 1, lit. f) din Lg. 53 / 2003 – Codul Muncii, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.
In vederea verificarii aptitudinilor, angajatorul poate include in contratul individual de munca o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Pentru persoanele cu handicap, perioada de proba este de maximum 30 de zile calendaristice. (Art. 31 din Codul Muncii)
In plus fata de clauzele obligatorii pe care trebuie sa le contina contractul individual de munca, acesta poate cuprinde si clauze specifice:
a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidentialitate.
Conform Art. 260, alin. 1, lit. d) din Lg. 53 / 2003 – Codul Muncii, daca in contractul individual de munca sunt prevazute clauze contrar legislatiei, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.
Pe parcursul derulari contractul individual de munca, poate suferi:
- modificari ale unor elemente din contract prin intocmirea de Acte aditionale (salariu, functia, programul de lucru, norma, numarul zilelor de concediu, etc.);
- suspendari si reluari ale activitatii prin intocmirea unor Decizii de suspendare sau reluare (concediu fara plata, concediu crestere copil, cercetare disciplinara, etc.);
- incetarea contractului in urma intocmitii Deciziei de incetare.