« Plata Certificatului Medical | Contractul Individual de Munca »

Inregistrarea Societatii si a Documentelor la Autoritati

vineri, 20 februarie 2015 - postat de

ResurseUmane_04_InstitutiiPublice

O societate in momentul in care devine activa, interactioneaza cu institutiile statului. La inceputul activitatii, ”Societatea” trebuie sa se inregistreze la acestea, iar apoi pe parcursul desfasurarii activitatii, trebuie sa intocmeasca si sa inregistreze o serie de documente in functie de institutie.

Printre institutiile cu care societatea intra in contact se regasesc: Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), Casa de Pensii (CAS), Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM sau AJOFM), Casa de Asigurari de Sanatate (CASMB sau CASJ). 

Sigla_18x18 Inregistrarea societatii la ITM

Dupa recrutare si selectarea viitorilor salariati, inainte ca acestia sa inceapa activitatea, angajatorul trebuie sa intocmeasca Contractele Individuale de Munca (CIM).

In acelasi timp, angajatorul, are obligatia de a infiinta Registrul General de Evidenta a Salariatilor in format electronic (REVISAL). Acest program poate fi descarcat de pe site-ul Inspectiei Muncii.

In registru se completeaza datele personale ale salariatilor, informatiile din contractele individuale de munca, precum si modificarile, suspendarile si incetarile acestora, prevazute in Acte Aditionale, Decizii de Suspendare / Reluare a activitatii si Decizii de Incetare.

Fisierele generate cu programul REVISAL au extensia “rvs” si se transmit la ITM prin incarcarea acestora pe pagina REGES a Inspectiei Muncii.

Pentru pregatirea in intern (completarea si transmiterea) registrului de un angajat al societatii, angajatorul trebuie sa nominalizeze una sau mai multe persoane prin emiterea unei decizii scrise. Aceasta nu se inregistreaza la ITM, dar trebuie sa existe la dosarul societatii semnata si stampilata.

Serviciul de completare si transmitere a registrului poate fi externalizat catre o alta societate, prin incheierea unui contract de prestari servicii. In aceasta situatie angajatorul are obligatia de a informa, in scris, ITM-ul despre incheierea contractului de prestari servicii.

Inregistrarea societatii la ITM presupune de fapt transmiterea primului registru in care a fost introdus primul contract de munca.

Prima inregistrare se efectueaza la ITM-ul din raza teritoriala in care angajatorul isi are sediul, in baza unui fisier generat din REGES, impreuna cu o serie de cereri si imputerniciri. In urma primei inregistrari se obtine un User si o Parola cu ajutorul carora, ulterior, se poate transmite REGES-ul on-line, fara a fi necesara deplasarea la ITM. Pentru inregistrarea societatii la ITM, angajatorul trebuie sa se prezinte la ghiseul acestei institutii cu urmatoarele documente:

  • Cerere inregistrare REGES (2 exemplare)
  • Imputernicire inregistrare REGES (2 exemplare), pentru persoana care se prezinta la ghiseu
  • Fisier “RVS” generat din REGES
  • Cerere obtinere parola REGES (2 exemplare)
  • Imputernicire ridicare parola REGES (2 exemplare), pentru persoana care se prezinta la ghiseu
  • Copie CUI (2 exemplare), un exemplar pentru Cererea de inregistrare, un exemplar pentru Cererea de obtinere a parolei
  • Informarea privind transmiterea REGES (2 exemplare), insotita de o copie CUI a societatii prestatoare, daca societatea externalizeaza serviciul de completare si transmitere a registrului.

Documentele prezentate pot diferi in functie de procedura de lucru a fiecarui Inspectorat Teritorial de Munca (Bucuresti sau Judetene).

Sigla_18x18 Inregistrarea societatii la CAS

Din momentul in care societatea are salariati, in termen de 30 de zile calendaristice de la data de inceput al primului contract de munca, societatea trebuie sa fie luata in evidenta la Casa de Pensii din raza teritoriala in care angajatorul isi are sediul, la Compartimentul Accidente de Munca.

Luarea in evidenta presupune inregistrarea unei declaratii. Aceasta se intocmeste si se inregistreaza la inceputul activitatii si ulterior daca societatea isi schimba activitatea principala conform Codului CAEN.

Pentru inregistrare un reprezentant al societatii trebuie sa merga la Casa de Pensii la biroul Compartimentului Accidente de Munca cu urmatoarele documente:

  • Declaratie privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale semnata si stampilata in 2 exemplare (formular tip);
  • Copie CUI;
  • fisier Excel in formatul solicitat de Casa de Pensii Compartimentul Accidente de Munca.

Declaratia inregistrata la Casa de Pensii se pastreaza la dosarul societatii.

Sigla_18x18 Inregistrarea societatii la ANAF

Din momentul in care societatea are salariati, in termen de 30 de zile calendaristice de la data de inceput al primului contract de munca, societarea trebuie sa se inregistreze fiscal la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) din raza teritoriala in care angajatorul isi are sediul.

Aceasta inregistrare presupune pregatirea si inregistrarea Declaratiei 010. Prin aceasta declaratie, se modifica vectorul fiscal, adica se declara data de la care societatea datoreaza TVA, impozit pe profit, accize, contributii sociale, etc.

Declaratia in 2 exemplare, semnata si stampilata, insotita de copia primului contract individual de munca si de dovada inregistrarii acestuia in REGES (PrtScn de pe site-ul ITM) se inregistreaza la ANAF-ul din raza teritoriala in care angajatorul isi are sediul. Declaratia se transmite la ANAF ori de cate ori se modifica vectorul fiscal.

In momentul in care societatea va avea mai mult de 4 salariati care isi vor desfasura activitatea la un punctul de lucru, diferit de sediul societatii, acel punct de lucru trebuie inregistrat fiscal la ANAF-ul din raza teritoriala de care apartine.

Dupa inregistrare, impozitul salariatilor ce lucreaza la punctul de lucru, se va plati catre ANAF-ul corespunzator.