Salariata Gravida si Certificatul Medical
joi, 21 mai 2015 - postat de calculatoare-salarizareConform OUG 96 / 2003 – privind protectia maternitatii, Art. 2, lit. c), „salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare”.
Deci salariata are obligatia de a informa in scris angajatorul si de a face dovada starii de graviditate cu adeverinta medicala.
Angajatorul prin persoana responsabila cu securitatea si sanatatea in munca, trebuie sa intocmeasca un raport de evaluare a riscurilor specifice de expunere la agenti, procedee si conditii de munca a locului de munca al salariatei respective (Art. 5, alin. 1 din OUG 96 / 2003 – privind protectia maternitatii).
Apoi medicul de medicina muncii trebuie sa elibereze un raport de evaluare privind starea de sanatate a salariatei si tinand cont de raportul de la protectia muncii poate dispune anumite masuri (ex. schimbarea locului de munca, reducerea timpului de lucru, etc.).
Angajatorul trebuie sa inregistreze la ITM un dosar prin care informeaza institutia respectiva despre salariata insarcinata.
Acesta informare, conform Art. 7, alin 1 din OUG 96 / 2003 – privind protectia maternitatii, trebuie facuta in termen de 10 zile lucratoare de la data la care a fost anuntat in scris de catre salariata.
Dosarul de informare trebuie sa contina:
- Adresa de informare a angajatorului;
- Copie dupa informarea intocmita de salariata catre angajator;
- Copie dupa adeverinta medicala;
- Raportul de evaluare a riscurilor locului de munca;
- Raportul medicului de medicina muncii.
Art. 15 al ordonantei mai sus mentionate stipuleaza ca „angajatorul are obligatia de a acorda salariatei gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale”.
Conform OUG 158 / 2005, Art. 23, alin. 1, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Concediul pentru sarcina se acorda pentru o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pentru o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Aceste concedii pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele la recomandarea medicului si in functie de optiunea salariatei, cu conditia ca durata concediului de lauzie sa fie de minim 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap pot beneficia, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
Baza de calcul pentru indemnizatia aferenta certificatului medical se constituie din veniturile realizate in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care a fost eliberat certificatul.
Pentru fiecare luna in parte venitul este plafonat la 12 salarii minime pe economie. Se ia in considerare salariul minim valabil in fiecare luna in parte (incepand cu data de 01.01.2015 salariul minim este 975 lei, iar incepand cu data de 01.07.2015 salariul minim este 1.050 lei).
Veniturile plafonate din cele 6 luni se impart la numarul de zile lucratoare din lunile respective si se obtine o medie zilnica.
Aceasta medie zilnica ramane fixa pe toata durata concediului medical de sarcina si lauzie.
Concediul pentru sarcina si lauzie (maternitate), are codul de indemnizatie „08”, iar procentul corespunzator este 85%.
Media zilnica se inmulteste cu procentul corespunzator codului de indemnizatie si se obtine indemnizatia pentru o zi lucratoare.
Indemnizatia pentru o zi se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical si rezulta indemnizatia bruta aferenta certificatului medical.
Pentru indemnizatia concediului de sarcina si lauzie nu se retin: contributia de sanatate, contributia de somaj si impozit. Prin urmare, este posibil ca salariata sa incaseze un rest de plata mai mare fata de restul de plata obisnuit.
Contributia de asigurari sociale (CAS) se calculeaza si se retine in functie de numarul de zile lucratoare de concediu medical.
Indemnizatia concediului de sarcina si lauzie este platita de angajator, dar aceasta se suporta integral din FNUASS. Astfel, daca in urma calculului salarial rezulta sume de recuperat de la FNUASS, pentru restituirea acestora, angajatorul intocmeste un dosar care se inregistreaza la Casa de Sanatate.
La finalul concediului de sarcina si lauzie (dupa cele 126 de zile calendaristice), salariata are posibilitatea de a intra in concediul de crestere a copilului pana la 1 an sau 2 ani.
Pentru simularea calculului indemnizatiei concediului de sarcina si lauzie puteti folosi Calculatorul de Concedii Medicale.