Concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca
marți, 07 iulie 2015 - postat de calculatoare-salarizareConcediile medicale ce sunt incadrate ca incapacitate temporara de munca sunt platite de angajator si de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) prin Casa de Sanatate.
Pentru certificatele medicale ce au codul de indemnizatie 01, 05, 06, 12, 13 si 14, angajatorul supoarta zilele lucratoare din primele 5 zile calendaristice, restul fiind suportate din FNUASS. Din zilele calendaristice ale certificatului medical se platesc doar zilele lucratoare.
Conform Art. 13, alin. 1 din OUG 158 / 2005, durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporata de munca este de cel mult 183 de zile intr-un interval de un an. Cele 365 de zile ale anului se numara incepand cu prima zi pentru care a fost acordat certificatul medical. Incepand cu cea de a 91-a zi certificatul medical se poate prelungi pana la 183 de zile, de catre medicul specialist, numai cu aprobarea medicului expert. Acest lucru presupune existenta pe certificatul medical, in prima casuta din partea stanga jos, a avizului medicului expert.
Cu toate acestea, exista si exceptii privind perioada pentru care unele certificate pot fi acordate, astfel:
- un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare;
- un an, cu posibilitea de prelungire pana la un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;
- un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara;
- 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara.
In cazul in care pacientul nu a fost recuperat dupa perioada de 183 de zile sau dupa perioadele de exceptie, medicul primar sau medicul specialist, poate propune pensionarea pe caz de boala a pacientului.
Pentru a evita pensionarea pe caz de boala, daca medicul are motive intemeiate si considera ca totusi bolnavul poate fi recuperat, certificatul medical poate fi prelungit si peste 183 de zile. Aceasta prelungire nu poate fi mai mare de 90 de zile calendaristice.
In situatia in care concediul medical s-a ivit in timpul concediului de odihna, a concediului fara plata sau in perioada de preaviz, acestea se suspenda. Zilele de concediu de odihna, fara plata sau de preaviz, neefectuate urmeaza a fi reprogramate dupa terminarea concediului medical.
Baza de calcul pentru indemnizatia aferenta certificatului medical se constituie din veniturile realizate in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care a fost eliberat certificatul.
Pentru fiecare luna in parte venitul este plafonat la 12 salarii minime pe economie. Se ia in considerare salariul minim valabil in fiecare luna in parte (incepand cu data de 01.01.2015 salariul minim este 975 lei, iar incepand cu data de 01.07.2015 salariul minim este 1.050 lei).
Pentru simularea calculului concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca puteti folosi gratuit Calculatorul de Concedii Medicale de pe site-ul nostru. Tot ce trebuie sa faceti este sa introduceti informatiile in campurile marcate cu sageti (► / ▼). Pentru nelamuriri urmariti instructiunile.