Avantaje in Natura
joi, 09 iulie 2015 - postat de calculatoare-salarizarePentru a atrage angajatii bine pregatiti sau pentru fidelizarea acestora, angajatorii, pe langa salariul din contractul de munca, au tendinta de a acorda angajatilor o serie de beneficii, servicii, cadouri, excursii, dreptul de utilizare a bunurilor companiei, diverse abonamente la sali de sport, etc.
Aceste bunuri, servicii sau beneficii de orice fel pe care o persoana fizica le primeste, ca urmare a desfasurarii unei activitati in baza unui contract individual de munca sau in legatura cu acesta, sunt numite Avantaje in Natura si sunt considerate venituri din salarii sau asimilate salariilor.
Tratamentul avantajelor in natura in statul de plata:
a) Fiind asimilate veniturilor din salarii, valoarea avantajelor in natura, se adauga in statul de plata, se calculeaza si se retin toate contributiile sociale si impozitul, iar apoi se retine din salariul net.
b) Conform Art. 55, alin. 5 din Lg. 571 / 2003 – Codul Fiscal „avantajele primite in bani si in natura care sunt imputate (retinute) salariatului din salariul net , nu se impoziteaza”.
Conform Art. 55, alin. 3 din Lg. 571 / 2003 – Codul Fiscal urmatoarele bunuri sau servicii sunt considerate avantaje in natura:
- Utilizarea autoturismului, proprietate a angajatorului, este considerat avantaj in natura daca salariatul foloseste autoturismul in interes personal. Deplasarea salariatului pe distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca este considerata utilizare in interes profesional.
Pentru evaluarea acestui tip de avantaj in natura, conform punctului 75, lit. a) coroborat cu punctul 76, lit. a) din Normele de aplicare a Codului Fiscal, se tine cont de cine este proprietarul autoturismului in acte:
a) daca proprietarul este angajatorul, valoarea avantajului in natura se determina astfel:
Valoarea Av. in Natura = Pa * X / Y * 1,7%
Pa = pretul de achizitie a autoturismului;
X = numarul de Km parcursi in interes personal;
Y= numarul total de Km parcursi in luna conform foii de parcurs;
1,7% = procent prevazut de OG 7 / 2001 si de punctul 75, lit. a) din Normele de aplicare a Codului Fiscal.
b) daca propietarul este o societate de leasing, indiferent de tipul leasing-ului (financiar sau operational), valoarea avantajului in natura este determinata astfel:
Valoarea Av. in Natura = R * X / Y
R = rata lunara a leasing-ului;
X = numarul de Km parcursi in interes personal;
Y= numarul total de Km parcursi in luna conform foii de parcurs.
- Abonamente / permise de calatorie pe orice mijloace de transport folosite in scop personal.
- Utilizarea telefonului. Costul convorbirilor telefonice efectuate de salariat, in interes personal, de pe un abonament sau o cartela care este in proprietatea angajatorului.
Conform punctului 78 din Normele de aplicarea a Codului Fiscal, angajatorul stabileste partea corespunzatoare din convorbirile telefonice care reprezinta utilizarea telefonului in interes personal de catre angajat. Astfel, angajatorul stabileste limita convorbirilor telefonice aferente sarcinilor de serviciu pentru fiecare post telefonic, urmand ca ceea ce depaseste aceasta limita sa fie considerat avantaj in natura.
- Cazare / chirie. Contravaloarea folosintei unei locuinte in scop personal si a cheltuielilor conexe de intretinere (consumul de apa, de energie electrica si termica, etc.).
Evaluarea folosintei cu titlu gratuit a locuintei primite se face la nivelul chiriei practicate pentru suprafetele locative detinute de stat. Avantajele conexe, cum ar fi: apa, gaz, electricitate, cheltuieli de intretinere si reparatii si altele asemenea, sunt evaluate la valoarea lor efectiva.
- Hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei.
Contravaloarea mesei acordate salariatului cu ocazia intalnirilor de afaceri cu clientii se incadreaza la cheltuielile de protocol si nu reprezinta avantaj in natura.
In situatia in care societatea are organizate cantine-restaurant sau bufete si acorda salariatilor hrana prin acele cantine sau bufete, in limita zilnica a unui tichet de masa, atunci contravaloarea mesei doar se impoziteaza. Diferenta ce depaseste valoarea tichetului de masa este considerata avantaj in natura.
- Servicii medicale altele decat cele pentru securitate si sanatate in munca (medicina muncii).
- Prime de asigurare platite de catre suportator pentru salariatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul platii primei respective, altele decat cele obligatorii.
Valoarea asigurarilor de sanatate platite de angajator, in limita a 250 Euro / an, se impoziteaza salariatilor. Diferenta ce depaseste acest plafon este considerata avantaj in natura, iar aceasta trebuie adaugata in statul de plata si tratata ca atare.
- Cursurile platite de angajator salariatului, care nu au legatura cu formarea profesionala a acestuia sau pentru care nu se poate dovedi legatura dintre tematica acestora si activitatea pe care salariatul o desfasoara conform fisei postului.
- Diurna acordata peste plafonul de deductibilitate, partea care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
- Tichete cadou acordate in alte conditii decat asa cum este prevazut in Art. 55, alin. 4, lit. a) din Lg. 571 / 2003 – Codul Fiscal.
Tichetele cadou, indiferent de valoarea pe care o au, se impoziteaza salariatului atunci cand sunt acordate. Daca tichetele cadou sunt acordate altfel de cum prevede Art. 55, alin. 4, lit. a) din Codul Fiscal, valoarea acestora este considerata avantaj in natura si se trateaza ca atare.
- Cadouri de Craciun, Paste sau cu alte ocazii acordate altfel decat este mentionat in Art. 55, alin. 4, lit. a) din Lg. 571 / 2003 – Codul Fiscal, care prevede urmatoarele :
ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si finantate din buget.
- Pensia Facultativa suportata de angajator pentru salariat, peste plafonul de deductibilitate de 400 Euro / an este considerata avantaj in natura. Asupra valorii avantajului se va aplica una din cele doua metode de tratare a avantajului in statul de plata.
- Abonamente la sali de sport
- Excursiile acordate de angajator ca recompensa sau in urma unor tombole organizate in interesul de a-i motiva pe salariati reprezinta de asemenea avantaj in natura.
- Imprumuturi nerambursabile
- Anularea unei creante a angajatorului asupra angajatului
- Orice alt bun, serviciu sau beneficiu, indiferent de numele pe care acesta il are, primit de salariat in legatura cu activitatea pe care acesta o presteaza.
Conform punctului 77 din normele de aplicare a Codului Fiscal, NU sunt considerate avantaje in natura:
- contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport in comun pentru angajatii a caror activitate presupune deplasarea frecventa in interiorul localitatii;
- reducerile de preturi practicate in scopul vanzarii, de care pot beneficia clientii persoane fizice;
- costul abonamentelor telefonice si al convorbirilor telefonice efectuate, precum si utilizarea autoturismului de serviciu pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu;
- contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele reprezentand contributii la fonduri de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare participant;
- primele de asigurare aferente contractelor de asigurare civila profesionala pentru administratori/directori, incheiate si suportate de societatea comerciala pentru care desfasoara activitatea, potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul in care salariatul initiaza incetarea contractului individual de munca, angajatorul nu poate solicita restituirea contravalorii avantajelor in natura oferite acestuia pe parcursul derularii contractului.