« Salariata Gravida si Certificatul Medical | Modificarea Contractului Individual de Munca »

Concediul de Crestere a Copilului – Ianuarie 2011

sâmbătă, 23 mai 2015 - postat de

Crestere_Copil

La finalul concediului de sarcina si lauzie (dupa cele 126 de zile calendaristice), salariata are posibilitatea de a intra in Concediul de Cresterea a Copilului pana la 1 an sau 2 ani.
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru acest concediu, este obligatoriu ca din cele 126 de zile de concediu de sarcina si lauzie, salariata sa fi efectuat cel putin 42 de zile calendaristice dupa data nasterii copilului.

Pentru a intra in concediu de crestere a copilului, salariata trebuie sa depuna la angajator o Cerere de suspendare a activitatii, la care ataseaza o copie a certificatului de nastere a copilului. In aceasta cerere salariata trebuie sa mentioneze daca solicita concediu pana cand copilul implineste 1 an sau 2 ani. Optiunea exprimata in cerere nu poate fi modificata ulterior.

Angajatorul va emite o decizie de suspendare a contractului de munca si o va inregistra in REGES.
Angajatorul trebuie sa-i elibereze salariatei o Adeverinta cu veniturile realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.

Un exemplar al solicitarii de suspendarea a contractului, impreuna cu o decizie de suspendare si cu adeverinta se preda salariatei.
Pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 1 an sau 2 ani, documentele enumerate mai sus, impreuna cu cazierul fiscal, certificatul de stagiu de cotizare obtinut de la Casa de Pensii si o cerere, se depun la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala din raza careia salariata isi are domiciliul.

In functie de optiunea facuta de salariata (1 an sau 2 ani), acesteia i se va calcula si indemnizatia aferenta.
Daca salariata opteaza pentru concediu pana cand copilul implineste 1 an, va primi o indemnizatie lunara calculata in functie de veniturile realizate, dar nu mai mult de 3.400 lei. In aceasta situatie, la finalul concediului de crestere a copilului, salariata are dreptul de a solicita concediu fara plata inca 1 an.
Daca salariata opteaza pentru concediu pana cand copilul implineste 2 ani, va primi o indemnizatie lunara calculata in functie de veniturile realizate, dar nu mai mult de 1.200 lei.

Pentru simularea calculului indemnizatiei de crestere a copilului puteti folosi gratuit calculatorul Concediu Crestere Copil de pe site-ul nostru.

Dupa ce concediul de crestere a copilului se termina, salariata trebuie sa intocmeasca o Cerere de reluare a activitatii in baza aceluiasi contract de munca.
Angajatorul va emite o decizie de reluare a activitatii pe care o va inregistra in REGES.
In acelasi timp, la reluarea activitatii, salariata trebuie sa efectueze controlul medical de medicina muncii.

Pe perioada in care contractul individual de munca este suspendat, angajatorul are obligatia pastrarii locului de munca al salariatei.
Conform Art. 83, lit. a) din Lg. 53 / 2003 – Codul Muncii, pe aceasta perioada, angajatorul poate angaja o alta persoana cu contract individual de munca pe durata determinata, acesta urmand a inceta de drept la reluarea activitatii salariatei titulare a postului.