Codul Fiscal 2016
miercuri, 28 octombrie 2015 - postat de calculatoare-salarizare
Incepand cu 01 ianuarie 2016 intra in vigoare Lg. 227 / 2015 – noul Codul Fiscal care a fost publicat in Monitorul Oficial numarul 688 din 10.09.2015.
CLICK AICI PENTRU NOUL COD FISCAL
Conform noului Cod Fiscal, cheltuielile sociale sunt deductibile in limita unei cote de pana la 5% (inainte, limita era de 2%), aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.
Din punct de vedere al salarizarii, prin noul Cod Fiscal s-au adaugat urmatoarele venituri neimpozabile (Art. 76, alin. 4):
- Tichetele cadou, oferite atat salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei. Anterior tichetele cadou erau impozabile indiferent de valoarea si ocazia cu care erau acordate. Pentru evenimentele mentionate mai sus puteau fi acordate cadouri / tichete cadou doar pentru copiii minori ai salariatilor.
- Hrana acordata de angajatori angajatilor, in cazul in care potrivit legislatiei in materie este interzisa introducerea alimentelor in incinta unitatii.
- Indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare / mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, in limita plafonului de deductibilitate, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
- Cheltuielile efectuate de platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare / mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru platitor. Anterior aceste cheltuieli erau impozabile.
- Primele de asigurare voluntara de sanatate suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana. Anterior aceste prime de asigurare erau impozabile salariatului.
- Avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% conform prevederilor Art. 25, alin. 3, lit. l) si Art. 68, alin. 7, lit. k).
Conform Art. 77 din Lg. 227 / 2015 – noul Codul Fiscal, incepand cu 01.01.2016, valoarea deducerii personale este de 300 lei (250 lei pana la 01.01.2016) si se acorda pentru persoanele fizice astfel:
- integral, pentru veniturile de pana la 1.500 lei (1.000 lei anterior);
- degresiv, pentru veniturile cuprinse intre 1.500 lei – 3.000 lei (1.000 lei – 3.000 lei anterior);
- nu se acorda pentru veniturile mai mari sau egale cu 3.000 lei.
In functie de numarul de persoane aflate in intretinere, persoana fizica beneficiaza de deducere astfel:
a) pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 300 lei (250 lei anterior);
b) pentru contribuabilii care au 1 persoana in intretinere – 400 lei (350 lei anterior);
c) pentru contribuabilii care au 2 persoane in intretinere – 500 lei (450 lei anterior):
d) pentru contribuabilii care au 3 persoane in intretinere – 600 lei (550 lei anterior);
e) pentru contribuabilii care au 4 sau mai multe persoane in intretinere – 800 lei (650 lei anterior).
Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentand deducerea personala se atribuie fiecarui contribuabil in intretinerea caruia / carora se afla acestia. Anterior deducerea era acordata doar unuia dintre parinti.
Pentru mai multe detalii puteti accesa Lg. 227 / 2015 – Codul Fiscal.