« Concediul si Indemnizatia de Risc Maternal | Incetarea Contractului Individual de Munca »

Veniturile Neimpozabile

sâmbătă, 29 august 2015 - postat de

0

In prezent cota de impozitare este de 16% si conform Art. 43 din Lg. 571 / 2003 – Codul Fiscal se aplica asupra venitului impozabil pentru urmatoarele categorii de venituri: activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, premii sau alte surse.

Tot in Lg. 571 / 2003 – Codul Fiscal sunt enumerate veniturile neimpozabile (Art. 42) si sumele care nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile (Art. 55, alin. 4).

Astfel, in anumite conditii prevazute de lege, in baza contractului individual de munca, persoana fizica, poate incasa sau realiza sume de bani care sa nu fie impozitate. In continuare va prezentam Topul veniturilor neimpozabile sau scutite de la plata impozitului, cel mai des intalnite in calculul salarial de Calculatoare-Salarizare.ro:

1. Cel mai des intalnit venit neimpozabil este indemnizatia de concediu medical aferenta urmatoarelor coduri de indemnizatii:
08 – Sarcina si lauzie;
09 – Ingrijire copil bolnav;
15 – Risc maternal.

2. Urmatorul venit neimpozabil din topul nostru este venitul realizat de Programatori.

3. Pe locul trei regasim Diurna primita de salariati, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.

4. Apoi avem Avantajele in Natura imputate (retinute) salariatului.

5. Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit nu depaseste 150 lei / persoana / eveniment.

6. Ajutoarele de nastere si ajutoarele de inmormantare.

7. Contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului.

8. Veniturile realizate de Persoanele cu Handicap grav sau accentuat.

9. Sumele primite de salariati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.

10. Pensiile Facultative sunt scutite de impozit pentru o valoare ce nu depaseste echivalentul in lei a 400 Euro / an / salariat.

11. Asigurarile de sanatate sunt scutite de impozit pentru o valoare ce nu depaseste echivalentul in lei a 250 Euro / an / salariat.

12. Contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi reglementate de legea protectiei muncii, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament, ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare.

13. Cheltuielile efectuate de angajator pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatului legata de activitatea desfasurata de acesta pentru angajator.

14. Costul abonamentelor telefonice si al convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, efectuate in vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu.

In continuare enumeram alte venituri neimpozabile sau scutite de plata impozitului, prevazute in Lg. 571 / 2003 – Codul Fiscal, la Art. 42 si Art. 55, alin. 4, dar pe care le-am intalnit mai rar:

  • ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile.
  • costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
  • drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare.
  • contravaloarea folosintei locuintei de serviciu sau a locuintei din incinta unitatii, potrivit repartitiei de serviciu, numirii conform legii sau specificitatii activitatii prin cadrul normativ specific domeniului de activitate, compensarea chiriei pentru personalul din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si compensarea diferentei de chirie, suportata de persoana fizica, conform legilor speciale.
  • sumele primite, potrivit dispozitiilor legale, pentru acoperirea cheltuielilor de mutare in interesul serviciului.
  • indemnizatiile de instalare ce se acorda o singura data, la incadrarea intr-o unitate situata intr-o alta localitate decat cea de domiciliu, in primul an de activitate dupa absolvirea studiilor, in limita unui salariu de baza la angajare, precum si indemnizatiile de instalare si mutare acordate, potrivit legilor speciale, personalului din institutiile publice si celor care isi stabilesc domiciliul in localitati din zone defavorizate, stabilite potrivit legii, in care isi au locul de munca.
  • sumele sau avantajele primite de persoanele fizice din activitati dependente desfasurate intr-un stat strain, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv. Fac exceptie veniturile salariale platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania ori are sediul permanent in Romania, care sunt impozabile in Romania numai in situatia in care Romania are drept de impunere.
  • avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul acordarii si la momentul exercitarii acestora.
  • diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite.
  • bursele primite de persoanele care urmeaza orice forma de scolarizare sau perfectionare in cadru institutionalizat.
  • sumele sau bunurile primite cu titlu de mostenire ori donatie.

Daca aveti nelamuriri, va asteptam cu intrebari pe pagina de Contact a site-ului nostru.