Diurna
miercuri, 28 ianuarie 2015 - postat de calculatoare-salarizareSalariatul trimis in delegare sau detasat, conform reglementarilor Codului Muncii (Art. 44, alin. 2 si Art. 46, alin. 4), are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare/detasare numita diurna.
Conform Art. 9 din Hotararea 1860 din 21 decembrie 2006, modificata prin OMFP nr. 60 la 27 ianuarie 2015, diurna interna se acorda persoanei aflata in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca si este o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 17 lei, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.
Diurna se acorda pentru fiecare zi calendaristica de delegare sau detasare. Numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.
Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, diurna se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
Pentru deplasari in strainatate, prin Hotararea nr. 518 din 10 iulie 1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, sunt stabilite nivele de diurna pentru fiecare tara in care are loc deplasarea.
Diurna se acorda in valuta in vederea acoperirii cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea.
In cazul in care cheltuielile pentru masa se suporta de catre partenerii externi, personalul trimis in strainatate beneficiaza de 50% din diurna stabilita pentru tara in care are loc deplasarea.
Diurnele si orice alte sume de aceeasi natura primite de salariati, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, conform Art. 29615, lit. g) din Codul Fiscal.
Totodata, potrivit Art. 55, alin. 4, lit. g) din Codul Fiscal diurnele si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare sunt scutite de plata impozitului pe venit.
Astfel, diurna care poate fi acordata salariatilor din institutiile publice si care sa nu fie asimilata veniturilor salariale este de 42,5 lei/zi.
Diurnele precum si orice alte sume de aceeasi natura primite de salariati, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatete, in interes de serviciu, peste plafonul deductibil sunt considerate avantaje in natura si sunt supuse taxarii si impozitarii.