« Generalitati Privind Salarizarea | Tichetele Cadou »

Tichetele de Masa

marți, 06 ianuarie 2015 - postat de

Beneficii_01_TicheteMasa

Tichetele de masa au fost introduse si sunt acordate in baza Legii nr. 142 din 8 iulie 1998 privind acordarea tichetelor de masa.

Prin tichet de masa se intelege a fi tichetul de masa pe suport hartie, dar si pe suport electronic, care are o valoare monetara ce nu poate depasi un anumit prag maxim, stabilit prin lege si care poate fi utilizat de salariat pentru achitarea mesei sau achizitionarea de produse alimentare.

Conform Art. 1, alin. 6 din Lg. 142 / 1998, angajatorul are libertatea de a decide daca acorda tichete de masa si sub ce forma. Tot acest articol indica si cui poate sa acorde angajatorul tichetele de masa. Conform textului de lege, angajatorul (persoana fizica sau juridica) poate acorda tichete de masa doar salariatilor incadrati cu contracte de munca. NU pot primi tichete de masa administratorii, cenzorii, managerii, PFA, etc.

Art. 35 din Normele de aplicare a Lg. 142 / 1998 precizeaza faptul ca pot primi tichete de masa angajatii in baza contractelor individuale de munca, indiferent de norma de lucru, acolo unde au declarata functia de baza. Astfel, intelegem ca un salariat nu poate primi tichete de masa de la doi angajatori in acelasi timp.

Conform Art. 2 din Normele de aplicare a Lg. 142 / 1998, angajatorul poate decide:

  • numarul salariatilor carora le acorda tichete de masa (angajatorul nu este obligat sa acorde tichete de masa tuturor salariatilor);
  • valoarea pe care o poate avea tichetul de masa, in limitele legale (angajatorul poate stabili o valoare inferioara fata de maximul prevazut prin lege – Art. 8 din Lg. 142 / 1998);
  • numarul de tichete care poate fi acordat intr-o luna salariatilor (angajatorul poate acorda un numar fix de tichete);
  • criteriile de selectie a salariatilor care primesc tichete de masa (angajatorul poate tine cont de categoriile de angajati pe care ii are, de categoriile socioprofesionale sau chiar poate fi un instrument de motivare pentru salariati).

Intr-o luna calendaristica, salariatul poate primi un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care acesta este prezent la munca in unitate (Art. 6 din Lg. 142 / 1998).
In cazul salariatilor care lucreaza in ture, cu un program mai mare de 8 ore / zi, numarul zilelor pentru care se acorda tichete, se determina prin impartirea numarlui de ore lucrate de salariat la norma intreaga de lucru de 8 ore (Art. 13, alin. 2 din Normele de aplicare a Lg. 142 / 1998).

Salariatii nu pot beneficia de tichete de masa, daca acestia au dreptul la masa gratuita, daca primesc diurna sau alocatie de hrana (Art. 34, din Normele de aplicare a Lg. 142 / 1998).

Tichetele de masa se distribuie lunar, in ultima decada a lunii pentru luna urmatoare, angajatorul putand distribui salariatului un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea (Art. 5 din Lg. 142 / 1998).

La final de luna, salariatul este obligat sa restituie tichetele neutilizate sau necuvenite. Daca salariatul a folosit tichetele, acesta trebuie sa restituie contravaloarea acestora.

Pentru evitarea unor astfel de situatii si pentru eliminarea numeroaselor evidente, angajatorul poate utiliza o alta metoda de acordare a tichetelor care nu contravine legislatiei. Angajatorul poate acorda tichetele de masa la finalul lunii pentru luna in curs, in urma analizarii pontajului. Astfel, acesta va sti exact cate zile a lucrat si cate tichete de masa are dreptul sa primeasca fiecare salariat.

Valoarea tichetelor de masa este deductibila la calculul impozitului pe profit datorat de angajator. Tichetele de masa sunt considerate venituri de natura salariala si sunt supuse impozitului pe veniturile din salarii, conform Normelor de aplicare a Codului Fiscal si nu sunt cuprinse in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, potrivit Art. 142 din Codul Fiscal.

Tichetul de masa pe suport hartie este valabil numai daca are inscris numarul sub care a fost inseriat de catre unitatea emitenta si daca cuprinde, cel putin, urmatoarele mentiuni:
a) numele si adresa emitentului;
b) valoarea nominala a tichetului de masa;
c) date referitoare la perioada de valabilitate;
d) interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de tigari sau de produse alcoolice;
e) spatiu pentru inscrierea numelui si a prenumelui salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de masa;
f) spatiu destinat inscrierii datei si aplicarii stampilei unitatii la care tichetul de masa a fost utilizat.

Tichetele de masa se emit de catre “unitatile emitente”. O unitate emitenta este o societate comerciala, care poate desfasura activitatea specifica de acordare a tichetelor de masa, numai daca detine o autorizare de la Ministerul Finantelor.
De asemenea, unitatea emitenta trebuie sa aiba incheiate contracte pentru decontarea tichetelor de masa cu o serie de unitati de alimentatie publica, cantine-restaurant, bufete, magazine alimentare, etc.