Programatori
vineri, 17 iulie 2015 - postat de calculatoare-salarizareProgramatorul, conform Dex online, este o persoana specializata in intocmirea programelor pentru calculatoare.
In Romania, prevederile legale privind activitatile de creatie de programe pentru calculator, din punct de vedere al salarizarii, sunt regasite in Lg. 571 / 2003 – Codul Fiscal, Art. 55, alin. 4, lit. l) si Ordinul 835 / 2015 – privind incadrarea in aceste activitati.
Astfel, conform articolului mai sus mentionat din Codul Fiscal, aflam ca in anumite conditii, veniturile din salarii pe care le incaseaza un programator in baza unui contract individual de munca, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit.
Tot din acest articol aflam si faptul ca “incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei si al ministrului finantelor publice”.
Ordinul 835 din 16 iulie 2015 descrie si defineste conditiile in care un angajator poate incadra “programatori” care sa beneficieze de scutirea de impozit pe venit, asa cum este prevazuta la Art. 55, alin. 4, lit. l) din Codul Fiscal.
Din prevederile Art. 1 al Ordinului 835 / 2015 se poate identifica prima conditie ce trebuie indeplinita de “programator” pentru a beneficia de scutirea de impozit, si anume, sa fie angajatul unei societati care sa isi desfasoare activitatea pe teritoriul Romaniei si care sa aiba ca obiect de activitate crearea de programe pentru calculator, avand unul din urmatoarele coduri CAEN:
- 5821 – Activitati de editare a jocurilor de calculator;
- 5829 – Activitati de editare a altor produse software;
- 6201 – Activitati de realizare a softului la comanda (software orientat client);
- 6202 – Activitati de consultant in tehnologia informatiei;
- 6209 – Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei.
Pe langa aceasta prevedere, programatorul trebuie sa indeplineasca cumulativ si urmatoarele conditii:
a) posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa;
b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
c) detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
d) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
Conform Art. 2 din Ordinului 835 / 2015, salariatul care presteaza activitatea de creatie de programe pentru calculator, trebuie sa aiba una din ocupatiile (functiile) prevazute in anexa si care conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania (Cod COR) sunt:
- Administrator de baze de date – 252101
- Analist – 251201
- Inginer de sistem informatic – 251203
- Inginer de sistem software – 251205
- Manager proiect informatic – 251206
- Programator – 251202
- Programator de sitem informatic – 251204
- Proiectant de sisteme informatice – 251101
Pentru angajarea unui “programator”, conform Art. 3 din Ordinul 835 / 2015, angajatorul trebuie sa intocmeasca un dosar ce trebuie sa cuprinda urmatoarele documente justificative:
a) actul constitutiv, in cazul societatilor comerciale;
b) organigrama angajatorului;
c) fisa postului;
d) copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor in invatamantul universitar de lunga durata, insotita de copia legalizata de pe foaia matricola, respectiv copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, insotita de copia legalizata a suplimentului la diploma;
e) contractul individual de munca sau copia legalizata a contractului individual de munca;
f) statul de plata intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de prevederile art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571 / 2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
g) comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului care sa ateste procesul de creare de programe pentru calculator;
h) balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creare de programe pentru calculator.
“Programatorul” este scutit de impozit pe veniturile de natura salariala obtinute in baza unui contract individual de munca, indiferent de momentul angajarii, fara a fi conditionat de contributia acestuia la realizarea plafonului minim de venit prevazut de lege. In prezent plafonul este reprezentat de echivalentul in lei a 10.000 USD.
In activitatea pe care o desfasuram, zi de zi, folosim telefonul, televizorul, masina, laptop-ul si o multime de alte gadget-uri care la randul lor pentru functionare folosesc softuri, programe si aplicatii, care impreuna ne fac viata mai usoara.
Toate aceste softuri, programe si aplicatii sunt rezultatul muncii programatorilor si sunt folosite in toate domeniile de activitate, indiferent ca vorbim de medicina, transporturi, productie, turism, cinematografie, telecomunicatii, etc.
De fiecare data cand folosim un telefon, un televizor, ne distram cu jocuri pe calculator, socializam, vizualizam filme sau facem fotografii, facem o rezervare sau efectuam o plata electronic, avem acces la tehnologie dezvoltata de programatori.
Avand in vedere toate aceste beneficii si facilitati care vin in ajutorul nostru zi de zi, le multumim “Programatorilor” pentru munca lor.