Persoanele cu Handicap
miercuri, 29 iulie 2015 - postat de calculatoare-salarizarePersoanele cu handicap sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata societatii, necesitand masuri de protectie in sprijinul integrarii si incluziunii sociale (Art. 2, alin. 1 din Lg. 448 / 2006).
Persoanele cu handicap beneficiaza de diferite drepturi ca urmare a incadrarii intr-un grad de handicap, tinandu-se cont de tipul handicapului si de gravitatea acestuia.
Incadrarea in grad si tip de handicap a copiilor cu handicap se face de comisia pentru protectia copilului, in timp ce pentru adulti incadrarea se face de comisia de evaluare.
Comisia de evaluare este un organ de specialitate al consiliilor judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, cu activitate decizionala in ceea ce priveste incadrarea persoanelor adulte in grad si tip de handicap.
Comisia de evaluare este cea care emite certificatul de incadrare in grad si tip de handicap. Certificatul da dreptul adultului cu handicap de a beneficia de prevederile legale pentru gradul de handicap respectiv.
Gradele de handicap sunt: usor, mediu, accentuat si grav (Art. 86, alin. 1 din Lg. 448 / 2006).
Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare (Art. 86, alin. 2 din Lg. 448 / 2006).
Conform Art. 6 din Lg. 448 / 2006, persoanele cu handicap beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) ocrotirea sanatatii – prevenire, tratament si recuperare;
b) educatie si formare profesionala;
c) ocuparea si adaptarea locului de munca, orientare si reconversie profesionala;
d) asistenta sociala, respectiv servicii sociale si prestatii sociale;
e) locuinta, amenajarea mediului de viata personal ambiant, transport, acces la mediul fizic, informational si comunicational;
f) petrecerea timpului liber, acces la cultura, sport, turism;
g) asistenta juridica;
h) facilitati fiscale;
i) evaluare si reevaluare prin examinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile de catre membrii comisiei de evaluare, la un interval de 2 ani.
Conform Art. 551 din Codul Fiscal, veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de impozit pe venit.
In situatia in care salariatul este posesorul unui certificat pentru handicap avand gradul usor sau mediu, indiferent de tipul de handicap, acesta nu beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii.
Conform Art. 72, alin. 1 din Lg. 448 / 2006, orice persoana cu handicap care doreste sa se integreze sau sa se reintegreze in munca are acces gratuit la evaluare si orientare profesionala, indiferent de varsta, tipul si gradul de handicap.
Formarea profesionala a persoanelor cu handicap se organizeaza, conform legii, prin programe de initiere, calificare, recalificare, perfectionare si specializare.
Persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca in baza certificatului de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare.
Persoanele cu handicap aflate in cautarea unui loc de munca sau incadrate in munca, conform Art. 83, alin. 1 din Lg. 448 / 2006, beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) cursuri de formare profesionala;
b) adaptare rezonabila la locul de munca;
c) consiliere in perioada prealabila angajarii si pe parcursul angajarii, precum si in perioada de proba, din partea unui consilier specializat in medierea muncii;
d) o perioada de proba la angajare, platita, de cel putin 45 de zile lucratoare;
e) un preaviz platit, de minimum 30 de zile lucratoare, acordat la desfacerea contractului individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile acestuia;
f) posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, in conditiile legii, in cazul in care beneficiaza de recomandarea comisiei de evaluare in acest sens.
Pe langa drepturile prevazute in Lg. 448 / 2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap si Lg. 53 / 2003 – Codul Muncii mentioneaza cateva reglementari ce vin in ajutorul persoanelor cu handicap, in sensul de protectie a acestora:
- Art. 31, alin. 2 din Codul Muncii prevede ca verificarea aptitudinilor in cazul persoanelor cu handicap se poate face in timpul perioadei de proba de maxim 30 de zile calendaristice.
Orice salariat poate fi supus unei perioade de proba ce poate ajunge pana la 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si pana la 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Faptul ca persoanele cu handicap sunt supuse unei perioade de proba de 30 de zile calendaristice, acest lucru este in favoarea salariatului.
Perioada de proba in cazul contractelor individuale de munca reprezinta perioada in care salariatul este supus verificarii aptitudinilor profesionale. Conform Art. 31, alin. 3, daca in aceasta perioada, angajatorul nu este multumit de salariat sau daca salariatul nu este convins ca i se potriveste munca pe care o face, atunci oricare dintre cele doua parti poate renunta unilateral la contract printr-o simpla notificare scrisa, fara a fi nevoie sa isi justifice decizia si fara a fi obligata sa acorde un preaviz.
Comparand Art. 31, alin. 2 din Lg. 53 / 2003 – Codul Muncii si Art. 83, alin. 1, lit. d) din Lg. 448 / 2006, contrar asteptarilor, constatam ca prevederea din legea privind drepturile persoanelor cu handicap nu este in favoarea salariatului cu handicap. Desigur, perioada de proba ce trebuie mentionata in contractul individual de munca al persoanei cu handicap este de maxim 30 de zile calendaristice.
- Art. 75 din Codul Muncii prevede o perioada de preaviz in cazul concedierii de 20 de zile lucratoare. Pentru aceasta situatie, prevederile Art. 83, alin. 1, lit. e) din Lg. 448 / 2006 sunt in favoarea salariatului cu handicap si in cazul concedierii, acesta beneficiaza de un preaviz de minimum 30 de zile lucratoare.
- Art. 5 din Codul Muncii prevede faptul ca in cadrul relatiilor de munca trebuie sa functioneze principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si ca este interzisa orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat bazata pe o serie de criterii, printre care se regaseste si handicapul.
- Art. 147 din Codul Muncii prevede ca salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
Societatile, autoritatile si institutiile publice care au cel putin 50 de angajati, conform Art. 78, alin. 2 din Lg. 448 / 2006, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
In cazul in care societatile, autoritatile si institutiile publice, nu angajeaza persoane cu handicap, acestea au posibilitatea de a opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:
- a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
- b) sa achizitioneze produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, in conditiile prevazute la lit. a).
Monitorizarea si controlul respectarii acestor obligatii se fac de catre Inspectia Muncii.
Pentru varianta platii lunare a contributiei, conform instructiunilor de aplicare a Art. 78 din Lg. 448 / 2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, suma datorata de angajatorii care au cel putin 50 de salariati si care nu incadreaza persoane cu handicap este determinata astfel:
4% din numarul de salariati * 50% din salariul minim brut pe tara
La determinarea numarului de salariati (cei 4%) care se ia in calculul contributiei, se tine cont de numarul mediu de salariati din luna.
Numarul mediu lunar de salariati se determina ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva impartita la numarul total de zile calendaristice.
In calcul sunt incluse zilele de repaus saptamanal, zilele de sarbatori legale si alte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza.
In efectivele zilnice nu sunt inclusi salariatii aflati in concediu fara plata, in greva, cei detasati sau cei care au contractele suspendate.
Pentru zilele de repaus saptamanal sau de sarbatoare legala se iau in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta.
Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga vor fi inclusi in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca.
In situatia in care angajatorul achizitioneaza produse sau servicii de la unitati protejate autorizate potrivit legii, in suma mai mica decat suma datorata bugetului de stat in luna respectiva, angajatorul va datora bugetului de stat diferenta de suma.
In situatia in care angajatorul achizitioneaza produse sau servicii de la unitati protejate autorizate potrivit legii, in suma mai mare decat suma datorata bugetului de stat in luna respectiva, angajatorul nu datoreaza nicio suma bugetului de stat, iar diferenta in plus se reporteaza in luna urmatoare, in sensul diminuarii sumei de plata.
Conform Art. 84 din Lg. 448 / 2006, angajatorii persoanelor cu handicap beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptarii locurilor de munca protejate si achizitionarii utilajelor si echipamentelor utilizate in procesul de productie de catre persoana cu handicap;
b) deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de munca, precum si a cheltuielilor cu transportul materiilor prime si al produselor finite la si de la domiciliul persoanei cu handicap, angajata pentru munca la domiciliu;
c) decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a cheltuielilor specifice de pregatire, formare si orientare profesionala si de incadrare in munca a persoanelor cu handicap;
d) o subventie de la stat, in conditiile prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.