Incetare CIM de Drept
marți, 22 septembrie 2015 - postat de calculatoare-salarizareContractul Individual de Munca poate inceta de drept pentru situatiile enumerate la Art. 56, alin. 1 din Lg. 53 / 2003 (Codul Muncii). Printre acestea se regasesc: expirarea termenului pentru care a fost incheiat contractul, decesul salariatului, pensionarea, nulitatea contractului, condamnarea salariatului, retragerea avizelor sau a autorizatiilor pentru exercitarea profesiei.
Dintre toate situatiile care pot genera incetarea de drept a contractului individual de munca, cel mai folosit articol este Art. 56, alin. 1, lit. i din Lg. 53 / 2003 (Codul Muncii) – “la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata”.
Pentru incetarea contractului cu acest articol, de regula, angajatorul notifica in scris salariatul asupra faptului ca la sfarsitul duratei pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, acesta va inceta.
Exista si situatia in care salariatul, aflat la sfarsitul contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, care nu mai doreste prelungirea contractului, notifica angajatorul ca doreste incetarea contractului.
In urma notificarii, angajatorul trebuie sa intocmeasca decizia de incetare si la data incetarii contractului sa transmita informatia in REGES.
Pentru celelalte situatii in care contractul individual de munca poate inceta de drept, incetarea se produce in baza documentelor eliberate de unele autoritati ale statului.